Grilování a venkovní grily

Kromě známých grilů na uhlí nebo plynových grilů známe i grilování na lávových kamenech. Mnoho milovníků grilování v současné době preferuje právě grilování na lávových kamenech zejména kvůli jejich dobrým absorpčním schopnostem. Lávové kameny díky svým pórům velmi dobře do sebe sají tuk a všechny odkapávající šťávy a nedochází u nich ke spalování a k nepříjemnému zápachu. Lávové kameny jsou nahřívány dvěma způsoby. Buď elektricky, nebo plynem a většinou vám vydrží bez problémů po celou doby grilovací sezony. Pokud se vám kamen začnou rozpadat, je vhodné je raději vyměnit za nové. Vybírat můžete také podle velikosti a rozhodnout se pro větší grily nebo třeba pro přenosné mini grily.

Grilování na lávovém kameni

Používáte-li venkovní grily s lávovými kameny, které slouží jako teplé desky na ohřev masa, zeleniny, ovoce a ostatních potravin, řadíte se do řad labužníků, domácích kutilů a jedinců, co velmi rádi experimentují. Nejvíc se jako kámen používá žula či mramor. Grilování na kameni je velmi zajímavým zážitkem, ale není určeno pro každého. Někteří lidé od něj ustupují, protože jim lávový kámen častěji praská. Kamennou desku je vždy nutné celou rovnoměrně ohřívat. Při nerovnoměrném nahřívání u kamene hrozí, že mezi jeho středem a krajem dojde k velkému teplotnímu rozdílu, který pak vede k jeho následnému prasknutí.

Rady a typy na grilování na kameni

Prasknutí lávového kamene lze zabránit třeba tím, že si kámen necháte uříznout přesně na míru a pak jej vložíte do topeniště pod jeho okraj. Takto dosáhnete efektu, že kolem okrajů bude dobře proudit teplý vzduch, který bude následně celkově ohřívat kamennou desku a nebude ji ohřívat po částech. Desku je vhodné umístit do kovového rámu. I tak sice může dojít k prasknutí, ale po jeho porušení bude kámen držen pomocí rámu a i po jeho puknutí jej můžete ještě nějakou dobu bez potíží používat. Možná vám předá i mnohé cenné rady kameník, který vám bude kámen řezat. Ať už se rozhodněte pro jakékoliv zahradní grily, grilované pokrmy si jistě skvěle vychutnáte.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *